Tips voor de oplevering

19 oktober '22

Je krijgt binnenkort de sleutel van jouw nieuwbouwwoning in Zuidrand fase 3. Wat een mooi moment! Vergeet niet bij de oplevering goed te kijken of er eventueel nog gebreken zijn. Zo ja, dan is de aannemer verplicht om deze binnen 3 maanden na oplevering op te lossen. Let op: de nieuwbouwwoning is nu echt van jou, vergeet dus ook niet om verzekeringen af te sluiten en je aan te melden voor de nutsvoorzieningen. In deze video nemen we je mee bij de oplevering en de sleuteloverdracht. Kijk je mee?

Checklist: oplevering nieuwbouwhuis

Het is eindelijk zover! Jouw nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. Voordat je de sleutel krijgt is het belangrijk om je huis goed te checken op gebreken. Maar waar let je op bij de oplevering? Lees deze checklist alvast door dan ben je goed voorbereid.

Het opleveringsrapport

Zijn er dingen die niet goed werken of niet netjes zijn afgewerkt? Noteer dit dan in het opleveringsrapport. Soms zijn onderdelen in een ruimte niet goed te controleren, bijvoorbeeld omdat er te weinig licht is. Zet dat ook in het keuringsrapport. Dit is het zogenoemde proces-verbaal van de oplevering, waar zowel jij als koper als de aannemer een handtekening onder plaatst. In dit rapport staat dat je de woning accepteert met uitzondering van de genoteerde gebreken. Deze gebreken moeten binnen 3 maanden worden hersteld.

Vergeet je opstalverzekering niet!

Oké, er zijn inderdaad leukere dingen dan het regelen van een verzekering. Bijvoorbeeld fantaseren over de inrichting van je nieuwe huis of het uitzoeken van een nieuwe bank. Toch is het verstandig om ook nu alvast na te denken over een opstalverzekering. Jouw huis is dan namelijk verzekerd tegen schade door brand, storm, diefstal of inbraak.

image alt

Goed verzekerd. Goed gevoel.

Wist je trouwens dat als je een hypotheek hebt, je dan verplicht bent om een opstalverzekering af te sluiten? Het huis is per slot van rekening het onderpand van de hypotheekverstrekker. Een scenario waar je natuurlijk liever niet aan denkt, is dat je huis bijvoorbeeld afbrandt. Toch komt het helaas wel eens voor.

Herbouwwaarde
Sluit je een opstalverzekering af dan wordt ook de herbouwwaarde vastgesteld. Dat is het bedrag dat nodig is om de woning in dezelfde staat weer op te bouwen. Wel zo’n geruststellende gedachte toch?

Vanaf dag 1 verzekerd
Nog een belangrijk punt. De opstalverzekering moet ingaan op de dag dat je de sleutel van je nieuwe woning krijgt. Ben je meteen - vanaf dag 1 - goed verzekerd. En met die gedachte in je achterhoofd zit die nieuwe bank toch nog nét iets lekkerder. Of niet dan?

  Woningen
  Meer nieuws