Heeft de Coronacrisis impact op de bouw?

30 november '20

Op dit moment gaat het werk op de bouwplaatsen nog gewoon door. De maatregelen rondom het Corona-virus raken ons allemaal. Het is onbekend hoe lang deze situatie gaat duren en welke impact het heeft op de bouw. Heeft het invloed op de oplevering van je woning? Garantieverstrekker Woningborg heeft het voor je uitgezocht.

Feestelijke momenten uitgesteld

Voor zowel de Zuidrand als De Meander Noord geldt op dit moment dat we helaas geen officiële momenten zoals een start bouw, hoogste punt of oplevering vieren. We zoeken later naar een geschikt moment om samen met de kopers het glas te heffen. Zodra de mogelijkheid er is zullen we dat zeker niet voorbij laten gaan.

image alt

Leidt het Corona-virus tot onwerkbare werkdagen?

De werkzaamheden op de bouwplaatsen gaan op dit moment gewoon door. Uiteraard worden daarbij de richtlijnen van het RIVM nauwgezet gehanteerd. Leidt dit tot een toename van onwerkbare werkdagen? Om deze vraag te beantwoorden, leggen wij eerst uit wanneer een werkdag als onwerkbaar wordt beschouwd. Dat zijn o.a. de erkende rust-, vakantie- en feestdagen. Maar ook als bijvoorbeeld het grootste deel van de werknemers door omstandigheden buiten de aansprakelijkheid van de aannemer minstens 5 uur niet kan werken. Als door de Corona-maatregel 'binnen blijven bij een lichte verkoudheid', het grootste deel van de bouwwerknemers thuis zit, is het verdedigbaar om dit als onwerkbare werkdagen te beschouwen.

De aannemer draagt de verantwoordelijkheid voor de bouw van de woning. Als hij zich beroept op onwerkbare werkdagen, moet hij dit goed onderbouwen. Het is nog niet bekend of een rechter dezelfde mening heeft, omdat het op dit moment een unieke situatie betreft.

Oplevering tijdens de crisis?

En dan is er de term Social Distancing. We moeten allemaal 1,5 meter afstand van elkaar houden en er mogen niet meer dan 3 mensen bij elkaar staan. Hoe zit het dan met de oplevering van je nieuwbouwwoning? In de uitzonderlijke situatie waarin we zitten, hebben aannemers de mogelijkheid de uitnodiging voor de oplevering onder voorbehoud te versturen. Dat moeten ze dan minimaal 14 dagen van tevoren doen. In dat voorbehoud staat bijvoorbeeld dat er geen recht op een schadevergoeding is, wanneer de oplevering door overheidsmaatregelen in verband met het Corona-virus niet door gaat. Ook op dit punt weten we niet zeker of deze zienswijze in stand blijft in een eventuele gerechtelijke procedure. Het blijft ook hier de verantwoordelijkheid van de aannemer.

Snel veranderende situatie

We begrijpen dat je misschien onzeker bent over je in aanbouw zijnde woning vanwege de ontwikkelingen rondom het Corona-virus. Op dit moment is het nog onduidelijk wat de nabije toekomst ons brengt. BPD werkt er – samen met de aannemers - hard aan om jou als koper zo goed mogelijk te blijven informeren in deze snel veranderende situatie. Wil je meer weten over de mogelijke gevolgen over de crisis en jouw nieuwbouwwoning? Kijk dan ook eens op de website van Woningborg.

Woningborg
Heb je een vraag? Wij staan je graag te woord
Meer nieuws? Bekijk het nieuwsoverzicht